Bouwafval en milieu

Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit een mix van afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden; bij de gemeentelijke werf kunt u ze inleveren.

Gun bouwmaterialen een tweede leven

Door zorgvuldig te slopen kunt u materialen hergebruiken. Bestaande kozijnen of tuindeuren zijn bijvoorbeeld bruikbaar bij een aanbouw. Ook is er handel in tweedehands bouwmaterialen, bijvoorbeeld vloerbalken of houten vloerdelen.

Voorkom verspilling van bouwmaterialen

Onnodig gebruik van bouwmaterialen zorgt voor onnodige milieubelasting en voor extra kosten. Bereken daarom vooraf hoeveel materiaal u werkelijk nodig heeft. Het is ook handig om verpakkingen op maat te kopen, zodat u na de klus niet met grote restpartijen blijft zitten. Zorgvuldig werken voorkomt meetfouten en beschadiging van materiaal.

Tips voor slim verbouwen

Ter oriëntatie kunt u eens kijken op www.verbouwwijzer.nl. Daar vindt u per type verbouwing een compleet overzicht van alle keuzemogelijkheden, inclusief een korte toelichting.

Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak te huren bij een doe-het-zelfzaak of zelfs, bij grotere verbouwingen, een speciale container van een afvaltransporteur. Asbestafval moet volgens aanwijzingen van de gemeente worden ingeleverd.