Adviezen duurzaam (ver)bouwen

Heeft u plannen om een nieuwe woning te bouwen? Of wilt u een bestaande woning gaan verbouwen? Lees hier onze adviezen over het duurzaam (ver)bouwen van uw woning.

Duurzame nieuwbouw

Wie tegenwoordig een nieuwe woning bouwt, doet dit sinds 1 januari 2021 bijna energieneutraal. Meer informatie over bijna energieneutrale gebouwen (BENG) vindt u vindt u op de site van RVO.

Het is goed om te weten dat met de huidige technieken het goed mogelijk is om een woning volledig energieneutraal te bouwen, waarmee je als bewoner over het jaar gemiddeld geen CO2 uitstoot. Het is verstandiger (en goedkoper) om direct naar energieneutraal of nul-op-de-meter te gaan, dan dat men later maatregelen moet treffen aan de woning om dat niveau te halen. Weeg bij een nieuwbouwwoning de verschillende opties daarom af.

Duurzaam verbouwen

Wanneer u een bestaande woning gaat verbouwen, dan valt er veel winst te behalen door dit duurzaam te doen. U kunt hiermee zowel geld besparen op de energiekosten, als ook de CO2-uitstoot van uw huishouden te verlagen. De OD NHN heeft in samenwerking met het verschillende samenwerkende partijen een informatieve flyer ontwikkeld over duurzaam verbouwen. Hierop zijn overzichtelijk de stappen vermeld die u kunt nemen om uiteindelijk van het aardgas af te kunnen.

Onafhankelijke adviezen

Alle inwoners uit Noord-Holland-Noord kunnen voor vragen en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing of energie opwekken terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Op de website van de OD NHN is een overzicht gepubliceerd waar per gemeente wordt aangegeven of en welke financiële regelingen (subsidies en leningen) er zijn voor het treffen van duurzame maatregelen in een bestaande of nieuwbouwwoning.

Andere handige websites die de initiatiefnemer kan helpen op de route naar een energiezuinige woning zijn o.a. MilieuCentraal, Stroomversnelling en Nulopdemeter.