Typen elektrische auto's

De beschikbare auto’s kunnen geheel of voor een deel op elektrische stroom rijden. Er zijn drie type auto’s:

  • Elektromotor (Battery Electric Vehicle)
  • Elektromotor met range extender
  • Plug-in hybrides

Elektromotor

De zogenaamde Battery Electric Vehicle ofwel de BEV. De Nissan Leaf bijvoorbeeld maakt uitsluitend gebruik van een elektromotor. Deze auto is superschoon, maar is wel geheel afhankelijk van de accu. Er moet tijdig herladen worden en dit vraagt al gauw enkele uren. Dit maakt de auto met name geschikt voor woon- en werkverkeer. In de toekomst zullen er waarschijnlijk genoeg snellaadpalen in het land zijn waar de batterij in 15 tot 30 minuten kan worden opgeladen.

Range extenders

Deze auto’s hebben een zogenaamde actie radius-verlenger. Als de accu van de elektromotor bijna op is, neemt de range extender het over. De accu wordt dan door een brandstofmotor weer opgeladen, zodat je wel op stroom kan blijven rijden. Met deze auto is het nu al wel mogelijk lange ritten te maken.

Plug-in hybrides

De hybrides maken gebruik van zowel een elektromotor als een brandstofmotor. De nieuwe generatie auto’s die zich nu aandient zijn de zogenaamde plug-in hybrides. De accu is eenvoudig aan het stopcontact op te laden en het bereik op de elektromotor is groter. In combinatie met de brandstofmotor zijn grote afstanden makkelijk af te leggen.