Dijklander Ziekenhuis en ViVa! Zorggroep behalen beide bronzen certificaat Milieu Thermometer Zorg

De ViVa! Zorggroep en het Dijklander Ziekenhuis hebben voor al hun locaties (20 in totaal) het bronzen certificaat Milieu Thermometer Zorg (MTZ) behaald.

De MTZ is onderdeel van de Green Deal, waarmee zorginstelling het belang onderstrepen van snelle verduurzaming in hun  bedrijfsvoering. Onderdeel van de deal was dat het certificaat binnen twee jaar werd behaald.

Vooruit in verduurzaming

Het bronzen certificaat toont aan dat beide instellingen flinke stappen hebben gezet om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Zo kopen zij alleen nog wasmachines met het A+++-label,  hebben veel plastic producten vervangen door duurzamere alternatieven en vernietigen verlopen en  overgebleven medicijnen op een juiste manier, zodat ze niet in het afvalwater terechtkomen.

Green Deal Zorg

De Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ richt zich op ziekenhuizen en grote zorginstellingen. In het kader van de Wet milieubeheer vallen deze instellingen onder de grootgebruikers, qua energiegebruik. Vaak zijn de instellingen dermate groot dat er ook verplichtingen gelden in het kader van Europese regelgeving, de Energy Efficiency Directive (EED).
De Green Deal Zorg, werd in 2019 ondertekend door de zorginstellingen, de Omgevingsdiensten Noord-Holland Noord en Noordzeekanaalgebied en het Milieuplatform Zorgsector.