OD NHN betrokken bij vondst hennepkwekerij

Op 9 november zijn verschillende schuren en loodsen in Hollands Kroon bezocht door de  Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, politie en de gemeente. Daarbij is een hennepkwekerij aangetroffen in een schuur van een woning aan de Schorweg in Breezand. De kwekerij bestond uit zo’n 150 planten en zijn direct vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Eerste van reeks integrale controles
Bij dit eerste gezamenlijk optreden met onze partners wordt vooral gekeken naar (mogelijke) signalen van drugsproductie. Maar ook constateerde wij een aantal mogelijke milieu-overtredingen, onder andere bij een locatie in Hippolythushoef. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. In de toekomst volgens meerdere gezamenlijk optredens.

Foto van cannabisplanten

Toenemende criminaliteit buitengebied
Hoewel het in Hollands Kroon relatief veilig is, zien we helaas dat de criminaliteit in de regio toeneemt. Met name in het ’stille’ buitengebied in schuren of loodsen. Om dit soort criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid in de gemeente te behouden/verbeteren, is het project ’veilig buitengebied/schimmige schuren’ gestart. Vooral schuren en loodsen in buitengebieden worden graag gehuurd door criminelen om er ongezien drugs te produceren. Het is voor bewoners en verhuurders belangrijk om tijdig signalen te herkennen, die kunnen duiden op de productie van drugs.

Bewustzijn vergroten
Los van de gevaren die drugsproductie met zich meebrengt, komen de (financiële) gevolgen vaak voor rekening van de eigenaar of bewoner. Via onder andere de controles gaat de gemeente Hollands Kroon in gesprek met bewoners en verhuurders om het bewustzijn hiervoor te vergroten.

Uit politiecijfers die afgelopen maand gepubliceerd werden, blijkt dat de provincie Noord-Holland landelijk een tweede plek inneemt als het gaat om het aantal (ontmantelde) drugslaboratoria.