Wet- en regelgeving commercieel dronegebruik

Beroepsmatig vliegen met drones is alleen toegestaan wanneer het bedrijf over de juiste papieren beschikt en in het bezit is van een vergunning. De piloot van de drone dient te beschikken over een vliegbrevet en voor de drone moet een bewijs van luchtvaardigheid zijn afgegeven.

De vergunning (RPAS Operator Certificate, kortweg ROC) wordt verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT geeft twee soorten vergunningen af; de ROC-light en de ROC. De ROC-light is de lichte vorm van de vergunning, in de volksmond ook wel de ‘mini drone regeling’ genoemd. De ROC is de uitgebreide vergunning, waarmee u meer mogelijkheden heeft dan met de light variant.

Benodigde documenten

Welke documenten u nodig heeft voor het inzetten van een drone voor commercieel gebruik is afhankelijk van uw situatie:

  • Bent u piloot met een eigen drone en gebruikt u de drone voor uw eigen bedrijf? Dan heeft u een ROC, een vliegbrevet en een bewijs van luchtwaardigheid nodig.
  • Huurt u als bedrijf een piloot en een drone in? Dan moet het bedrijf een ROC aanvragen. De piloot dient zorg te dragen voor het vliegbrevet en de eigenaar van de drone voor het bewijs van luchtvaardigheid.

Voor zowel de ROC- als de ROC-light-vergunningen zijn de voorwaarden van toepassing, zoals die in onderstaande tabel staan. Naast deze regels dient de dronegebruiker zich ook te houden aan de algemeen geldende regels met betrekking tot het dronegebruik, zoals hier benoemd.

Tabel drone