Buiten zwemmen in oppervlaktewater

Op veel plaatsen in Noord-Holland kan prima worden gezwommen, maar niet altijd en overal.

Openbare zwemplek buiten

Het officiele zwemseizoen in oppervlaktewater begint altijd op 1 mei en eindigt op 1 oktober. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Ga goed voorbereid zwemmen
 

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland! Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn, waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het blauwe informatiebord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat.

Zo veilig mogelijk zwemmen 


Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland.

Gezondheidsrisico’sBlauw informatiebord zwemwater

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit. Tenzij het nog uitzonderlijk warm is. Dan kan het seizoen telkens met twee weken worden verlengd. Controleren op waterkwaliteit doen we in opdracht van de provincie Noord-Holland. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl

Zwemvaardig


Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent. 

Meer informatie


Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op zwemwater.nl. U kunt hiervan ook de apps downloaden via de App Store (voor iOS) of de Playstore (voor Android). Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH

 

Op het algemene nummer 088-10 21 300 kunt u terecht met vragen, klachten of meldingen over zwemwater.