Elektrische apparaten

In 2005 gooiden Nederlandse huishoudens 115 miljoen kilogram aan apparaten weg, zo’n 7 kilogram per hoofd van de bevolking. Een groot aandeel daarvan, 79 procent, belandde bij de recycling. De rest ging naar het huisvuil; dat betreft vooral kleine apparaten zoals rekenmachines, telefoons en horloges.

Bij aankoop van de meeste elektrische apparaten, van video’s en koelkasten tot koffieapparaten en wasmachines, betaalt de consument een verwijderingsbijdrage. Die is voor verwerking van de oude apparaten op een milieuvriendelijke manier. Consumenten kunnen het oude apparaat gratis inleveren bij de winkelier waar zij een nieuw, vergelijkbaar apparaat kopen. Wie geen nieuw apparaat koopt, kan het oude inleveren bij de gemeente.

Recycling

Of de weggegooide apparaten nog werken of niet, recycling is altijd een goed idee. Materialen zoals ijzer, aluminium, koper, glas en kunststoffen zijn vaak geschikt voor hergebruik. Eventuele schadelijke stoffen uit de elektrische apparaten, in bijvoorbeeld koelkasten en tv’s, worden bovendien apart verwerkt, zodat ze geen schade kunnen aanrichten in ons milieu. Tot elektrische apparaten behoren trouwens ook elektrisch gereedschap, kantoorapparatuur en lamphouders (armaturen).

Waar kan ik terecht?

De stichting Red Gereedschap is een vrijwilligersorganisatie die gereedschap inzamelt en opknapt, zodat het een tweede leven krijgt. Het gereedschap gaat op verzoek naar projecten in ontwikkelingslanden. Bezoek de website voor meer informatie.
Uiteraard kunt u ook terecht bij de gemeentewerf van uw eigen gemeente. Informeer wel van te voren of uw apparaat daar ingenomen kan worden.