Metaal

Ingezameld metaal is veelzijdig in te zetten. Conservenblikjes en aluminiumkozijnen belanden na hergebruik in een fiets of treinrails, of in een nieuwe blikverpakking of brug. De doelstelling van de overheid is om 85 procent van de metalen verpakkingen terug te winnen.

Blikverpakkingen, zoals drankbusjes, conserven, verfblikken en spuitbussen, kunnen gewoon bij het restafval. Scheiding van dit materiaal is niet nodig omdat afvalinstallaties dat al doen. Met magneten en wervelstromen wordt in de installaties respectievelijk staal en aluminium uit het huishoudafval gevist. Dat gebeurt voor of na het verbranden. Op deze manier belandde in 2005 177 miljoen kilogram (concerven)blik bij de recycling. Dat is 84 procent van het totaalgewicht aan metalen verpakkingen dat jaarlijks op de markt komt.

Gescheiden inzameling van metaalafval is wel mogelijk. In 2005 werd 77 miljoen kilo metaal apart ingeleverd bij het grofvuil en de gemeentelijke afvalscheidingstations. Daarin zit veel bouw- en sloopafval, zoals koperen leidingen, aluminium kozijnen en zinken dakgoten(Het is niet bekend welk aandeel dit is van het totaal van dit soort afval). Daarnaast werd twee miljoen kilogram verpakkingsblik verzameld via blikbakken.