Verpakkingen: een tweede leven
Gemiddeld opent elke Nederlander iedere dag zeven verpakkingen. Dat leidt tot een flinke berg afval. Maar verpakkingen kunnen ook juist goed uitpakken voor het milieu.
Verpakkingen voorkomen namelijk verspilling van producten en (transport)energie, doordat ze de houdbaarheid van voedingsmiddelen verbeteren en bescherming bieden tijdens transport en opslag. Denk aan de lucht- en lichtdichte sapverpakking of golfkartondozen voor elektronica. Ook komen er steeds meer ’slimme’ verpakkingen. Groentefolie met lasergeperforeerde gaatjes reguleert bijvoorbeeld de doorlaatbaarheid van lucht, en daarmee de houdbaarheid.
Op de milieurekening van verpakkingen staan de productie, het transport en de afvalverwerking. Deze posten kosten grondstoffen en energie. Bij afvalverwerking kunnen bovendien stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.
Door verbeterde technieken en aandacht voor afvalpreventie, zijn verpakkingen afgelopen decennia lichter geworden (minder afval). Hergebruik is ook (steeds beter) mogelijk door nascheiding in de afvalinstallaties of gescheiden inzameling. U speelt als consument bij dit laatste een grote rol.
Tips
- Vermijd onnodige verpakkingen en lever zoveel mogelijk materiaal gescheiden in.
- Gooi papier met een enkel nietje of kunststof venstertje gewoon bij het oud papier; werp papier met een waslaag of plastic coating bij het restafval.
- Stop vuurvast glas (ovenschalen, theeglazen) en kristal niet in de glasbak. De speciale eigenschappen maken ze ongeschikt voor hergebruik.
- Gebruik een boodschappentas om plastic tasjes te voorkomen.
- Vermijd kleinverpakkingen (één- of tweepersoons) als u voldoende consumeert om van de grootverpakking niets weg te hoeven gooien.
- Koop statiegeldverpakkingen of recyclebare materialen.