Composteren

Composteren is een proces, waarbij bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen, groente- fruit- en tuinafval (GFT-afval) omzetten in compost. Compost is een humusrijk product waar we weer iets aan hebben. Het meeste GFT-afval van huishoudens gaat naar de composteerinstallaties van de afvalverwerkers. Zelf compost maken uit tuin- en keukenafval bespaart de transportkosten van de afvalverwerker. Als beloning krijgt u een goede bodemverbeteraar voor uw tuin cadeau.

Enkele tips

  • Composteren lukt het best als de composthoop gevarieerd is samengesteld.
  • Sommige zaken die wel in de GFT-bak mogen, kunnen beter niet op een eigen composthoop. Kijk op de lijst hieronder wat wel en niet op de composthoop kan.
  • Te veel compost is niet goed voor de planten. Eens per jaar een laagje van anderhalve centimeter is een goede hoeveelheid.
  • Heel voedzaam is compostwater. Doe daarvoor een gieter half vol met compost, vul deze verder met water en roer goed. Compostwater is een goede oppepper voor planten en bloemen in de groeiperiode, met name tijdens droogte. Ook helpt het om kale plekken in het gazon weer dicht te laten groeien.

Zelf compost maken

De meeste tuincentra verkopen houten en plastic compostvaten. U kunt ook zelf een compostbak maken van kippengaas of hout. Denk aan de doorluchting, houd daarom ruime afstand tussen de planken.

De composthoop kan het beste op een plek half in de schaduw. De composthoop mag niet te droog worden, dus af en toe een beetje water is prima, maar teveel regen betekent dat de voedingsstoffen uitspoelen of dat er te weinig lucht in de composthoop komt. Plaats hem dus niet onder een afdak, maar ook niet in het open veld. Onder een boom is een goede plek.

Na enkele maanden ’omzetten’ (geheel ondersteboven keren), versnelt het proces. Dit geldt niet voor een compostvat, waarbij de compost er aan de onderkant wordt uitgehaald. Enige geurontwikkeling is er wel, dus geen composthoop naast de keukendeur! Ongedierte kunt u voorkomen door lekkere dingen direct te bedekken met een laagje zand, plastic of compost. Er zijn middelen in de handel, die het composteerproces versnellen.

In het algemeen geldt dat een composthoop zo gevarieerd mogelijk moet worden samengesteld: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Krijgt u veel tuinafval tegelijk, doe het dan in tussenpozen op de composthoop.