Hoe werkt het opladen?

Via de stichting e-laad.nl kan de bezitter van een elektrische auto kosteloos een oplaadpunt aanvragen in de buurt van de eigen woning. Het oplaadpunt is voor iedereen te gebruiken. Met de aan te vragen e-laadpas kan de automobilist onbeperkt stroom afnemen. Dit ‘tanken’ kan met behulp van een krachtstroomkabel. Hier moet de elektrische autobezitter zelf voor zorgen.

Veiligheid

Het ‘tanken’ verloopt via een verplichte volgorde om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten:

  • Eerst de kabel op de auto aansluiten en daarna op het oplaadpunt. Zo is er geen risico dat er stroom op de kabel staat terwijl je deze vasthoudt.
  • De stroom wordt pas geactiveerd als beide stekkers zijn aangesloten.
  • De stekker in de paal (het oplaadpunt) is vergrendeld.
  • Als mensen per ongeluk wegrijden, terwijl de kabel nog aangesloten is, wordt de stroom onmiddellijk afgesloten

Vindbaarheid oplaadpunten

Om de oplaadpunten te kunnen vinden, ook als je onderweg bent, zijn er meerdere hulpmiddelen voorhanden. Voor de iPhone is een app ontwikkeld waarin alle lokaties zijn opgenomen. Ook is er een zogenaamde Layar-app beschikbaar. Hiermee kan je via de camera van de iPhone naar de omgeving kijken. De Layar kan in het camerabeeld aangeven waar de laadpalen zijn gesitueerd. Ook is er een mobiele website waar de automobilist de oplaadpunten kan terugvinden.

De genoemde toepassingen zijn te vinden op oplaadpunten.nl .

Oplaadtijden

Afhankelijk van hoe leeg de batterij is en hoe snel de auto kan laden, zijn de volgende tijden een goede indicatie:

  • Thuis kan met een 220 voltaansluiting binnen ca. 8 uur worden geladen.
  • Onderweg kan bij een oplaadpunt binnen ca. 1 á 2 uur worden geladen.
  • Onderweg kan bij een snellaadpaal binnen ca. 30 minuten worden geladen.

De eerste 60 á 70% gaat het snelst bij het laden van de accu. Zo beschikt de automobilist als snel over een bruikbare hoeveelheid stroom voor de kortere afstand.

Diefstal van stroom

Door het gebruik van de e-laadpas is een persoonlijke aanmelding mogelijk. Alleen in dat geval ontgrendelt het stopcontact en kan de stekker worden geplaatst. Deze wordt vergrendeld op het moment dat het laden begint. Als de stekker wordt verwijderd stopt het proces en is het opnieuw aanmelden noodzakelijk.