Check energielabel en maak Woondossier

Het energieverbruik van een woning is een belangrijk onderdeel van de woonlasten.
Sinds 1 januari is een energielabel verplicht bij de verhuur, verkoop of oplevering van een woning. Het label biedt de koper inzicht in de totale woonlasten en de mate van wooncomfort. Alle huiseigenaren ontvangen binnenkort van het rijk een voorlopig energielabel. Lees dit goed door. Want heeft u zelf maatregelen genomen waardoor uw woning energiezuiniger is? Dan komt u vast op een ander label uit.

energie label

Hoe werkt het aanpassen van uw energielabel?

De zelf (of door een aannemer) aangebrachte energiebesparende maatregelen moet u  kunnen aantonen. Bewaar dus uw facturen en de informatie over uitgevoerde werkzaamheden en aangeschafte materialen (isolatiefolie, HR-ketel). Het voorlopige energielabel online omzetten kan op https://www.energielabelvoorwoningen.nl Ook leest u hier dat het definitieve label wordt bepaald door een deskundige die is gemachtigd om het te registreren.

Kunt u niet wachten en bent u benieuwd welk voorlopig energielabel uw woning heeft? Op www.zoekuwenergielabel.nl kunt u opzoeken welk label bij uw type woning en bouwjaar hoort. 

Label verbeteren

Wilt u weten hoe u uw woning energiezuinig maakt en met welke maatregelen u het energielabel van uw woning kunt verbeteren? Kijk op de website van het Duurzaam Bouwloket. Wilt u meteen aan de slag om alvast een plan van aanpak te maken? Het Duurzaam Bouwloket kan u hierbij helpen Kijk op www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie en contactgegevens. 

Wanneer label aanpassen?

Wie gewoon in zijn huis blijft zitten, hoeft nu niet meteen zijn label aan te laten passen. Alleen bij verhuur en verkoop is een definitief energielabel noodzakelijk. Tot die tijd: bewaar alle facturen en offertes van uitgevoerde energiebesparende maatregelen en materialen in uw eigen Woondossier. Heeft u al een energielabel? Een label is tien jaar geldig; is die periode nog niet verstreken en zijn er in die tussentijd geen verbeteringen uitgevoerd, dan hoeft u niets te doen.

Uitzonderingen

Eigenaren van gemeentelijke en Rijksmonumenten zijn vrijgesteld van het hebben van een energielabel.  Monumentbezitters die slim met energieverbruik willen omgaan, kunnen informatie over Duurzaam Behoud Monumenten opvragen door een mail te sturen naar b.harskamp@rudnhn.nl