Duurzaam Bouwloket nu voor alle inwoners Noord-Holland-Noord
Alle Inwoners uit Noord-Holland-Noord kunnen voor vragen en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing of energie opwekken, maar ook over het nieuwe energielabel voor woningen, terecht bij het Duurzaam Bouwloket. De gemeenten zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Roy Langedijk en Raoul Santibañez van het www.duurzaambouwloket.nl. Zij zorgen voor een onafhankelijk en gratis advies voor inwoners.
Energiebesparende maatregelen kunnen de energierekening flink omlaag brengen. Maar welke maatregelen kunnen worden getroffen in welke type woning en hoe je dat doet, is voor veel mensen onbekend. De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust worden van de besparingsmogelijkheden die er zijn binnen hun woning. De gemeenten roepen de inwoners daarom op gebruik te maken van het Duurzaam Bouwloket.
Energielabel in 2015
De mogelijkheid om gebruik te maken van het Duurzaam Bouwloket komt nét op het moment dat alle woningeigenaren begin 2015 schriftelijk een voorlopig energielabel van het rijk ontvangen. Dat is een schatting van de energiezuinigheid van het huis. Wie zijn woning wil verkopen, heeft in 2015 een definitief label van de woning nodig. Hoe dat in zijn werk gaat, wordt uitgelegd in de brief van het Rijk. Inwoners kunnen hierover ook vragen stellen bij het Duurzaam Bouwloket. Overigens zijn woningen met een monumentenstatus, vrijgesteld van het hebben van een energielabel.
Voor wie is het Duurzaam Bouwloket?
Het nieuwe energieakkoord verplicht gemeenten om voor 2016 een energieloket voor inwoners beschikbaar te hebben. Nu was het Duurzaam Bouwloket binnen een aantal gemeenten in de regio al voor inwoners beschikbaar. Per 1 december 2014 kunnen inwoners uit de gemeenten Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Drechterland, Koggenland, Stede Broec, Opmeer, Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel terecht bij het Duurzaam Bouwloket voor vragen, informatie en advies over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken.
Wat kunnen inwoners verwachten?
Via de website, per mail of telefonisch kunnen inwoners bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor al hun vragen over kwaliteitsverbetering en besparingsmogelijkheden voor de woning. Ook staat het Duurzaam Bouwloket regelmatig op markten en organiseren zij informatiebijeenkomsten.
Daarnaast zullen de gemeenten uit de regio West-Friesland en de Kop van Noord-Holland de komende jaren samen met het Duurzaam Bouwloket en de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD-NH) actief de wijk ingaan. Door voor verschillende woningtypen in de aangesloten gemeenten infraroodbeelden en maatwerkadviezen te maken wordt er voor de bewoners een beeld geschetst van de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing en kwaliteitsverbetering in een soortgelijke woning. Naast het thema energie zijn de onderwerpen gezondheid, wooncomfort en het toekomstgeschikt maken van uw woning belangrijke aandachtspunten binnen de nieuwe energieloket structuur. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl en ontdek de mogelijkheden.
Energiebesparing hoog op agenda
Energiebesparing en duurzaamheid staan steeds hoger op de politieke agenda. Landelijk zijn er afspraken gemaakt om de kwaliteit van de woningen te verbeteren en bewoners bewust te maken van de besparingsmogelijkheden die er voor de woning zijn. Iedere woning heeft in de loop van de jaren onderhoud nodig om de kwaliteit op peil te houden. Dit gebeurt niet altijd even consequent waardoor het comfort, kwaliteit en de uitstraling van een woning en op den duur verslechteren. Het duurzaam verbeteren van de woning is voor het behoud en de kwaliteit van de woning belangrijk.