Sport- en recreatie-inrichtingen

De OD NHN controleert sport- en recreatie-inrichtingen op energiebesparende maatregelen. De maatregelen die op de lijst staan zijn binnen vijf jaar of korter terug te verdienen en zijn opgesteld in samenwerking met de brancheorganisaties.

Maatregelen sport- en recreatie-inrichtingen

De regels gelden voor vakantie- en recreatieparken, campings, zwembaden, sporthallen en -zalen, ijsbanen en sauna’s (en combinaties daarvan). Deze besparingsverplichting geldt voor energieverbruikers, bedrijven en instellingen met een elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas per jaar.

Wat betekent dit concreet?

Aan de ene kant betekent dit dat een bedrijf of instelling verplicht is om energiebesparende maatregelen door te voeren. Aan de andere kant zijn de voorgestelde maatregelen binnen vijf jaar of minder terug te verdienen, waardoor er niet alleen energie wordt bespaard maar ook de kosten omlaag gaan.


Welke maatregelen gaat het om?

Het gaat om een lijst met in totaal 46 maatregelen, die lang niet altijd allemaal van toepassing zijn. Een en ander is afhankelijk van de activiteiten binnen het bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld specifieke maatregelen voor zwembaden. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten kunnen er ook energiebesparende maatregelen van toepassing zijn voor bijvoorbeeld het horecadeel, kantoor en/of supermarkt.

Voorbeelden alle sectoren:
- Toepassen weersafhankelijke regeling ketel of    cv-groep;
- Energiezuinig koelen door gebruik koude lucht;
- Voorkom onnodig aanstaan ruimteverwarming;
- Energieregistratie- en bewakingssysteem.

Voorbeelden zwembaden:
-
Energieverbruik badwaterpompen beperken;
- Verlies warmte via spoelwater beperken;
- Verlies warmte via ventilatielucht beperken