Bevoegd gezag

Wie is het bevoegd gezag voor natuurbescherming?

De provincie is bevoegd gezag voor de projecten die binnen de provinciegrens plaatsvinden, waarbij natuurbescherming een rol speelt. De omgevingsdienst is door de provincie gemandateerd om de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving uit te voeren binnen de provinciegrenzen. Dat betekent dat de omgevingsdienst beslist over een aanvraag of handhavingsverzoek waarvoor de provincie het bevoegd gezag is.

In sommige gevallen is het Rijk bevoegd om een vergunning af te geven voor projecten binnen de provincie Noord-Holland. Dat is bijvoorbeeld het geval bij voor de Rijks-, spoor- en hoofdvaarwegen, militaire terreinen, gastransportnet, hoogspanningsleidingen, delfstoffen en bepaalde visserijvormen. Meer informatie kunt u vinden op deze webpagina van het Informatiepunt Leefomgeving.

Wie is er verantwoordelijk voor toezicht & handhaving voor het onderdeel natuur?

De provincie is bevoegd gezag voor de projecten die binnen de provinciegrens plaatsvinden, waarbij natuurbescherming een rol speelt. De omgevingsdienst is door de provincie gemandateerd om het toezicht en de handhaving uit te voeren binnen de provinciegrenzen. Dat betekent dat de omgevingsdienst het toezicht uitvoert en beslist over een handhavingsverzoek, waarvoor de provincie het bevoegd gezag is. Onder de Omgevingswet voert OD NHN ook het toezicht uit op het onderdeel natuur op omgevingsvergunningen die door de gemeente zijn afgegeven.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een overtreding heb gezien?

Dan kunt u dit bij ons melden. Dat kan via dit meldingsformulier overlast.

Wie is het bevoegd gezag als mijn project in meerdere provincies plaatsvindt of effect heeft?

Sommige plangebieden liggen in meerdere provincies of het project heeft effecten buiten de provincie. De provincie waar het project plaatsvindt of waar het grootste deel van het project plaatsvindt, is het bevoegd gezag over de aanvraag. Deze provincie vraagt instemming aan de andere betrokken provincies.

Wat zijn de taken van adviseurs natuur bij de omgevingsdiensten?

Bij de meeste omgevingsdiensten in Noord-Holland werken gemeentelijk adviseurs natuur. Zij kunnen gemeenten adviseren bij het maken van omgevingsplannen en bij aanvragen. Zij beoordelen dan bijvoorbeeld quickscans, voortoetsen en Aerius-berekeningen en kunnen advies geven of er een vergunning voor het onderdeel natuur nodig is. Deze taken zullen de omgevingsdiensten alleen uitvoeren als deze taak door de gemeente wordt afgenomen bij de omgevingsdienst.

Ook OD NHN heeft gemeentelijk adviseurs. Zij adviseren gemeenten in de regio Noord-Holland Noord. Dat is dus een andere rol en taak dan de vergunningverleners en toezichthouders bij OD NHN. Vergunningverleners bij OD NHN geven geen algemene adviezen op verzoek van gemeenten. Gemeenten kunnen wel bij de vergunningverleners terecht met zeer gerichte vragen.

Gaat OD NHN ook over ontwikkelingen in Natuur Netwerk Nederland (NNN)? 

Nee. De bescherming van NNN is in Noord-Holland geregeld in het Bijzonder Provinciaal Landschap in de Omgevingsverordening Noord-Holland. Voor vragen hierover kunt u terecht op deze webpagina van de Provincie Noord-Holland.

Neemt de gemeente de adviestaak natuur af bij een omgevingsdienst? Dan kan advisering over ontwikkelingen in NNN-gebied ook bij een de omgevingsdienst liggen.