Jacht beheer en schadebestrijding
Als de knallen worden veroorzaakt door het jagen, kunt u bij de politie informeren of dat op die locatie toegestaan is. Op de website van de Fauna Beheereenheid Noord-Holland staat een kalender waarin aangegeven is wanneer op welk dier gejaagd mag worden: https://fbenoordholland.nl/faunakalender.
Worden de knallen veroorzaakt door vuurwerk of een knalapparaat? Neem dan contact op met uw gemeente.
Op deze website van BIJ12 https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/schade-voorkomen/ kunt u informatie vinden over welke maatregelen u kunt nemen om schade te voorkomen. Heeft u deze maatregelen al genomen en werken ze niet? Dan kunt u overwegen om een vergunning aan te vragen voor het doden van de schadeveroorzakende dieren. Kijk voor meer informatie op deze pagina over overlast en schade op onze website.
Gaat het om klein wild, zoals haas, konijn of gans? Dan hoeft u hier niet bij te blijven. Zij kruipen vaak weg na een aanrijding of zijn meteen dood.
Heeft u een groot dier aangereden, zoals een ree of damhert? Dan mag u niet wegrijden, dat is strafbaar. Wat moet u in dat geval doen:
- Bel de politie
- Ga niet achter het aangereden dier aan
- Wacht tot de politie aanwezig is
- Geef zo goed mogelijk de locatie aan waar u het dier het laatste heeft gezien.
De natuurbescherming richt zich op in het wild voorkomende soorten. Verwilderde tamme (huis)dieren (zoals katten en verwilderde stadsduiven) vallen hier dus niet onder. Deze dieren vallen onder de bepalingen van de Wet dieren.
Wel is de zorgplicht, die is opgenomen in de Omgevingswet, van toepassing op álle dieren, dus ook op de verwilderde tamme (huis)dieren. Ook zijn regels opgenomen over het doden en vangen van dieren die voor alle dieren gelden.