Binnengluren bij duurzame en energiezuinige buren

De regio Alkmaar organiseert in de week van 20 juni het evenement Gluren bij Duurzame Buren. En in oktober krijgt dit evenement een vervolg in Westfriesland. Comfortabel met de benen op tafel kunnen inwoners via hun beeldscherm meekijken naar online rondleidingen door energiezuinige en duurzame woningen in de regio. Geheel coronaproof dus! Afgelopen jaar werd dit evenement al georganiseerd door zeven Westfriese gemeenten als vervanger van de Duurzame Open Huizen Dag. Een korte terugblik.

Inspirerend en variërend

De deelnemende woningen waren divers. Van een tussenwoning met infraroodverwarming naar een nul-op-de-meter-stolpboerderij tot een aardgasvrije, vrijstaande woning. Groene reporter Chris Wobben leidde kijkers elke dag rond door een duurzame woning in de regio. De bewoners deelden enthousiast hun ervaringen. Na afloop was het mogelijk om vragen te stellen aan de ‘duurzame buren’ en aan een onafhankelijk adviseur van het Duurzaam Bouwloket. Tijdens de livestreams kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod: technieken, subsidies en slimme eerste stappen. Veel Westfriezen gluurden online mee.

Nagluren

Heeft u de rondleidingen gemist? Bent u nieuwsgierig naar de opzet van het evenement? Of wilt u ideeën opdoen voor het energiezuinig en comfortabel maken van uw eigen woning? Dan kunt u ‘nagluren’ via www.duurzaambouwloket.nl/gluren

Foto van persoon staand voor zijn woonboerderij

Organisatie

Gluren bij de Duurzame Buren werd georganiseerd door de Westfriese gemeenten samen met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en het Duurzaam Bouwloket. Team Duurzaam & Klimaat van de omgevingsdienst is verantwoordelijk voor de algehele coördinatie van het project en het onderhouden van de contacten met de gemeenten, externe partijen en deelnemers. 

Terugblik

Wij kijken terug op een zeer geslaagd en eigentijds evenement. Vernieuwende ideeën en een goede samenwerking met deelnemers en externe partijen vormden hiervoor de basis. Ondanks corona wisten we op deze online manier een grote groep inwoners te bereiken. We hebben enthousiaste reacties ontvangen van deelnemers en kijkers. Gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk organiseren in de week van 20 juni hun eigen Gluren bij Duurzame Buren voor de regio Alkmaar. In regio Westfriesland organiseert men in de week van 8 oktober een tweede editie. Wordt vervolgd! 
 

Terug naar nieuwsbrief