Team Duurzaamheid & Klimaat blikt terug op werken in coronatijd

Team Duurzaam & Klimaat is een team dat zorgt voor verbinding, voor communicatie, voor zichtbaarheid van de duurzame opgaven en voor lokale/regionale ondersteuning bij thema’s als onder andere de energietransitie en circulaire economie. De komst van corona dwong ons opeens om vanuit huis te werken en alles digitaal te organiseren. Een flinke opgave, maar we zijn erin geslaagd. Een terugblik op vier maanden werken in coronatijd.

Van kantoortuin naar keukentafel
De datum 13 maart 2020 staat ons allen nog goed bij. Vrijdag de 13e notabene. Opeens ging het kantoor op slot en werden de zolderkamers en keukentafels onze vaste werkplekken. Dat was even wennen. Want hoe spreek je je collega’s en werk je samen met partners, wanneer je elkaar niet meer fysiek kunt opzoeken? Hoe houd je digitale brainstormsessies? Hoe bereik je inwoners, ondernemers en agrariërs via de digitale kanalen? De eerste weken was het zoeken en uitproberen, maar inmiddels hebben we onze weg gevonden.Thuiswerken vanuit de keuken

Van offline naar online
In het pre-corona tijdperk waren wij veel op pad; sessies bij gemeenten of op landelijk niveau, wijkaanpakken over duurzaam wonen, ondernemersontbijten over circulaire economie. Al deze offline momenten worden inmiddels online georganiseerd. Een greep uit onze huidige werkzaamheden:

- De communicatiecampagne Wij doen Wat : Een bovenregionale campagne van 15 gemeenten voor inwoners, over (de voorbereidingen op aardgasvrij) wonen. In 2050 verwarmen en koken wij allen aardgasvrij. De afgelopen maanden hebben wij de campagne via socialmediakanalen uitgezet. Nu de coronapiek enigszins is afgenomen, intensiveren wij de communicatie over dit thema. De brainstormsessies met het kernteam gaan via Teams. Voor het creatief, digitaal samenwerken, heeft dat wel zo zijn beperkingen.

- Brainstormsessie Circulair Ondernemen: Samen met Duurzaam Ondernemend Westfriesland is er voor marktpartijen en overheden begin maart een masterclass Circulaire Economie georganiseerd. Het vervolg hierop is digitaal ingezet. Via Teams werkten we met een kernteam de verzamelde informatie uit en vertaalden dit naar strategie & actieagenda circulair WF. Na de zomervakantie volgt besluitvorming.

- Westfriese Duurzame Open Huizen Week: In mei 2019 vond de eerste editie van de Westfriese Duurzame Open Huizen Dag plaats. Duurzame inwoners openden hun deuren om buurtbewoners te informeren en inspireren. Een fysieke editie zit er dit jaar niet in. Daarom werken wij nu aan een digitale variant. In september kunnen inwoners een week lang dagelijks digitaal een duurzaam verbouwde woning bezoeken. Er kunnen live vragen worden gesteld aan de inwoner en een energieadviseur. De week wordt afgesloten met (ervarings-)deskundigen in een livepanel.

- Fysieke bijeenkomsten worden digitaal: Gemeenten organiseren samen met externe partijen wijkaanpakken en inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie. Voorheen waren dit fysieke evenementen. De afgelopen maanden hebben wij gemeentelijke collega’s ondersteund om dit  digitaal te organiseren. Zo is de wijkaanpak in de gemeente Hoorn over het verduurzamen van jaren ‘60/’70-bouw in juni door het Duurzaam Bouwloket vertaald naar een webinar. Inwoners konden live vragen stellen via de chat. Zowel door gemeenten, als door samenwerkende partijen, is er flink geïnvesteerd in de nieuwe vormen van informatie verstrekken. Samen zitten we in een leerproces en zien we veel voordelen in deze nieuwe manier van werken. Wellicht dat deze digitale evenementen ook post-corona doorgaan.

Veilig en gezond de toekomst in
Wij kijken terug op vier maanden, waarin wij zowel als team, maar ook als individuen zijn gegroeid. We hebben geleerd op afstand te werken, om handigheid te krijgen in de digitale werkomgeving en  om creatief en flexibel te zijn. Positief aan de afgelopen periode is de flinke CO2-besparing die we hebben geleverd op onze vervoersbewegingen. Maar we missen de fysieke contacten met onze collega’s, het samenzijn, de interactieve sessies, waarbij we in grotere groepen samenkomen. We kijken uit naar de tijd dat we op een veilige en gezonde manier, het beste van deze twee werelden kunnen combineren!