Omgevingswet leidt tot extra inventarisatie tanks

Door de komst van de Omgevingswet moeten in Noord-Holland meer milieubelastende activiteiten worden geïnventariseerd, die voorheen als niet risicovol werden beschouwd. In de praktijk betekent dat de inventarisatie van tanks bij waterstoftankstations, gasdrukregelmeetstations en de kleinere (vaak particuliere) propaantanks.

Voor veel tanks kan relatief gemakkelijk worden achterhaald waar deze zich bevinden en worden vastgesteld welke risico’s daarbij horen. Voor de kleinere propaantanks is dat meer complex. Een belemmerende factor is dat leveranciers van propaan, vanwege privacy redenen, niet enthousiast zijn om gegevens uit hun klantenbestand te delen. Wel bestaat er een meldplicht voor deze kleine tanks, maar gemeenten en omgevingsdiensten hebben deze gegevens vaak niet beschikbaar. Daardoor is het onduidelijk hoeveel kleine propaantanks in de regio aanwezig zijn en waar deze tanks zich precies bevinden.Propaantank voor woning

Luchtfoto's beoordelen

Voor enkele locaties zijn wel adresgegevens bekend, waar deze kleine propaantanks zich mogelijk bevinden. Dat heeft het Team externe veiligheid als kans aangegrepen om te bekijken in hoeverre het mogelijk is om meer benodigde informatie van deze tanks ‘vanachter het scherm’ te achterhalen. Op basis van gedetailleerde luchtfoto’s wordt beoordeeld of de tanks nog daadwerkelijk aanwezig zijn. Als dat het geval is, wordt de tankinhoud en de hoeveelheid bevoorradingen ingeschat. Dat is relevant voor de risicoafstanden en de later vast te stellen aandachtsgebieden.

Binnen deze aandachtsgebieden kunnen bij specifieke gebouwtypen en locaties aanvullende eisen worden gesteld aan de hand van het Besluit bouwwerken leefomgeving. Ook worden de precieze coördinaten vastgesteld. Dat is nodig voor de verwerking in het Register risicosituaties gevaarlijke stoffen (RRGS) en voor de overgang in de Omgevingswet naar het Register externe veiligheid (REV).

Propaantanks in beeld

Voor de kleine propaantanks waar geen adresgegevens van bekend zijn, loopt een landelijk project om alle propaantanks ‘uit de lucht’ te laten inventariseren. De verwachting is dat daardoor op geautomatiseerde wijze nagenoeg alle propaantanks kunnen worden achterhaald. Met de informatie die uit de handmatige inventarisatie is opgehaald, kan het RRGS alvast worden aangevuld. Op die manier hebben we met de latere transitie naar het REV een completer beeld van de propaantanks binnen de regio. Dat is niet alleen voor het Team externe veiligheid relevant, maar bijvoorbeeld ook voor de afdeling Toezicht en handhaving. Al met al een stukje praktische voorbereiding op de Omgevingswet.