Oorzaken voor ongemakken tijdens/na het zwemmen

Zwemmen in natuurwater is niet zonder risico's verbonden. Door het zwemmen in natuurwater kunt u last krijgen van verschillende ongemakken. De meest voorkomende oorzaken vindt u op deze pagina.

Voor mee informatie over gezondheidsrisico's door oppervlaktewater kijk op zwemwater.nl.

Blauwalg

Vooral in warme zomers kunnen in het water grote aantallen blauwalgen - ook wel cyanobacteriën genoemd - voorkomen. Ze zien eruit als een blauwgroene, olieachtige laag op het water.

Blauwalgen kunnen huidirritatie veroorzaken of, wanneer u ze binnenkrijgt, maagdarmstoornissen.

Zwemmen in water met een drijflaag van blauwalgen is beslist af te raden. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan direct goed af na het zwemmen. Ook onder uw badkleding.

In tegenstelling tot blauwalgen zijn de groene algen (slierten), die ook veel voorkomen, onschuldig. Ze zijn hooguit hinderlijk tijdens het zwemmen.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk is een onschuldige, maar vervelende huidirritatie, die wordt veroorzaakt door larfjes van parasieten (zuigwormen), die in het water voorkomen.

De larfjes ontwikkelen zich in watervogels, maar kunnen ook doordringen in de huid van mensen. Daar sterven ze vanzelf, maar dit roept vervolgens wel een afweerreactie op van de huid. Deze reactie is bij de ene persoon heftiger dan bij de ander.

De klachten kunnen variëren van jeukende bultjes en zwellinkjes tot hoofdpijn en koorts.

De verschijnselen kunnen heviger worden naarmate zwemmers vaker te maken hebben gehad met zwemmersjeuk.

Als u gezwommen heeft op een plek waar zwemmersjeuk voorkomt, douche dan goed na afloop, droogt u zich goed af en trek meteen droge kleding aan.

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die bij vogels verlammingsverschijnselen teweegbrengt waaraan ze sterven.

Aangezien deze bacterie ook schadelijk kan zijn voor mensen, is het belangrijk dat dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Raak de dode dieren beslist niet zelf aan! Waarschuw zo snel mogelijk uw gemeente. Die zorgt ervoor dat de dieren worden opgeruimd.

Het kan zijn dat u dieren aantreft in water dat niet bij een bepaalde gemeente hoort (bijvoorbeeld de Noordzee of het IJsselmeer). U kunt dan contact opnemen met Rijkswaterstaat (0800-8002).

Vindt u dieren in officieel zwemwater, dan kunt u ook bellen met  (088-10 21 300). Wees voorzichtig met zwemmen en surfen in water waarin dode dieren liggen.

Bacteriën

De aanwezigheid van bacteriën kan een aanwijzing zijn dat het water is besmet met ziektekiemen. De virussen of bacteriën komen in het water terecht via lozingen van rioolwater, dierlijke mest of rechtstreeks van de zwemmers.

Virussen of bacteriën kunnen maagdarminfecties veroorzaken. Vooral kinderen kunnen klachten krijgen als ze bacteriologisch verontreinigd water binnen krijgen. De klachten kunnen bestaan uit maagkramp, misselijkheid, braken, koorts en diarree. Deze klachten duren over het algemeen enkele dagen tot hooguit een week.

Bij warm weer kunt u uiteraard ook klachten krijgen die niet het gevolg zijn van zwemmen. Meestal komt dat dan door het eten van bedorven voedsel of onjuist bereid/bewaard voedsel.