Buiten zwemmen in oppervlaktewater

Op veel plaatsen in Noord-Holland kan prima worden gezwommen, maar niet altijd en overal.

Goed voorbereid zwemmen

Het officiele zwemseizoen in oppervlaktewater begint altijd op 1 mei en eindigt op 1 oktober. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is bovendien erg gezond. In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Tijdens het zwemseizoen kunt u gebruik maken van alle zwemlocaties in Noord-Holland Noord. Kijk voordat u op pad gaat op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store). Hier vindt u bijvoorbeeld of er in het zwemwater gezondheidsrisico’s aanwezig zijn, waardoor u beter een andere zwemwaterlocatie kunt kiezen.

Op het blauwe informatiebord bij de locatie kunt u deze informatie natuurlijk ook vinden, maar wellicht komt u daar voor een onplezierige verrassing te staan.

Zo veilig mogelijk zwemmen 

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland.

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo kunt u bijvoorbeeld maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil oplopen.

Op officiële zwemwaterlocaties controleert de OD NHN tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit. Tenzij het nog uitzonderlijk warm is; dan kan het zwemseizoen telkens met twee weken worden verlengd. Controleren op waterkwaliteit doen we in opdracht van de provincie Noord-Holland. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent. 

Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH

Op het algemene nummer 088-10 21 300 kunt u terecht met vragen, klachten of meldingen over zwemwater.