Meest gestelde vragen
Door op de vraag te klikken, krijgt u het antwoord.
Procedure en werkwijze
Sinds 1 januari 2022 zijn de legestarieven gewijzigd. Voor meer onderwerpen binnen de Wet natuurbescherming worden leges geheven. De provincie Noord-Holland stelt de legesverordening met de bijbehorende legestabel op.
Natura 2000-gebieden
Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een vergunning in het kader van artikel 2.7 2e en 3e lid van de Wet natuurbescherming (Wnb) worden leges geheven. Er zijn ook een aantal uitzonderingen die terug te vinden zijn in hoofdstuk 7 van de Legesverordening 2022.
Voorheen gold een uitzondering voor aanvragen omtrent stikstof. Sinds 1 januari 2022 worden ook leges geheven over aanvragen met betrekking tot stikstof. Besloten is dat er een gereduceerd tarief geldt voor het omzetten van een PAS-melding naar een vergunning (het legaliseren van een PAS-melding). Ook geldt er een gereduceerd (nihil) tarief voor het afgeven van een positieve weigering, waarbij er sprake is van intern salderen. In alle andere situaties geldt geen uitzondering voor het betalen van leges.
Houtopstanden
Voor ontheffing in het kader van hoofdstuk 4 van de Wet natuurbescherming, het hoofdstuk ‘houtopstanden’, worden leges geheven.
U ontvangt van ons een factuur bijgesloten bij het besluit dat wij verzenden. De leges worden betaald aan de Provincie Noord-Holland.
De legestabel met tarieven en de Legesverordening 2022 vindt u onder het kopje ‘Kosten’ op deze website van provincie Noord-Holland.
In hoofdstuk 9 van de Wet natuurbescherming, met name de artikelen tot en met artikel 9.9, is bepaald dat reeds verleende ontheffingen en vergunningen op grond van de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en de Boswet van kracht blijven. Mogelijk zijn er vanaf 1 januari 2017 wel nieuwe soorten binnen een plangebied beschermd, omdat in de Wet natuurbescherming de soortenbescherming is veranderd. Als er schade kan ontstaan aan nieuwe beschermde soorten of hun leefgebied, is er sprake van een overtreding. Zo spoedig mogelijk moet u nagaan wat de effecten van de nieuw beschermde soorten voor een project zijn. Mogelijk moet u een aanvullende ontheffing aanvragen.
Het Rijk is het bevoegd gezag voor de Rijks-, spoor- en hoofdvaarwegen, militaire terreinen, gastransportnet, hoogspanningsleidingen, delfstoffen en bepaalde visserijvormen.
De provincie is bevoegd gezag voor de projecten, die binnen de provinciegrens plaatsvinden.
Een overheidsinstantie zoals de gemeente is geen bevoegd gezag voor de Wet natuurbescherming. Wanneeer er sprake is van een omgevingsvergunning Wabo, moet wel een Verklaring van geen bedenkingen (Vvgb) worden verkregen bij de provincie.
Als via het OLO een aanvraag omgevingsvergunning (Wabo) wordt ingediend, dan is het de gemeente of de Omgevingsdienst die de omgevingsvergunning afgeeft. Als bij de aangevraagde activiteit beschermde planten of dieren in het geding zijn, wordt bij de OLO-aanvraag het vakje natuur aangevinkt en de benodigde informatie toegevoegd, zoals een ecologisch rapport of natuurtoets.
Verklaring van geen bedenkingen (Vvgb)
De gemeente of Omgevingsdienst vraagt vervolgens bij de OD NHN (gemandateerd opdrachtnemer van de provincie Noord-Holland) om een Verklaring van geen bedenkingen (Vvgb). Het verzoek om een Vvgb wordt, door de gemeente of Omgevingsdienst, via postbus@odnhn.nl aan de OD NHN aangeboden met de benodigde informatie uit de OLO-aanvraag (de definitieve omgevingsvergunningaanvraag inclusief de natuurrapportages). Ook is het mogelijk dat de gemeente, via het OLO, de aanvraag rechtstreeks doorstuurt aan de OD NHN. Dit kan eenvoudig door het aanvinken van de BD OD NHN in het OLO.
Advies OD NHN
De OD NHN geeft zo spoedig mogelijk een reactie en stelt, zo nodig, binnen 13 weken een advies op. Het advies, meestal in de vorm van voorschriften, maakt onderdeel uit van de omgevingsvergunning. De gemeente of Omgevingsdienst voegt deze toe aan de omgevingsvergunning Wabo, neemt het besluit en stelt de initiatiefnemer op de hoogte. In geval van bezwaar en/of beroep, indien de bezwaren of beroepen de afgegeven Vvgb betreffen, ondersteunt de OD NHN de gemeente of Omgevingsdienst.
Gedeputeerde Staten moeten binnen 13 weken over een aanvraag beslissen. Vervolgens kan deze termijn eenmalig met nog 7 weken verlengd worden (artikel 5.2).
Als de vergunningaanvraag ‘aanhaakt’ bij de omgevingsvergunning is het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag. Daarmee blijft de keuze voor een aparte procedure of het gelijktijdig aanvragen van een natuurvergunning met andere vergunningen (zoals milieu en/of bouwen) aan de aanvrager. In het geval van aanhaken is altijd de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit houdt verband met de verplichte ‘verklaring van geen bedenkingen’ van Gedeputeerde Staten.
De OD NHN verleent vergunningen en ontheffingen en houdt ook toezicht op en de handhaving van de Wet natuurbescherming. Dat doet de dienst in opdracht van de provincie Noord-Holland. De OD NHN heeft bij aanvragen voor ontheffingen en vergunningen een toetsende functie die uitmondt in een besluit, positief of negatief, over een vergunnings- of ontheffingsaanvraag. Daarbij past niet dat de OD NHN vooraf adviseert over de inrichting of vormgeving van een activiteit.
In de fase waarin plannen worden vormgegeven en activiteiten worden bedacht kan de OD NHN, gelet op zijn besluitvormende bevoegdheden, nog geen rol spelen. In deze fase dient een initiatiefnemer zich te wenden tot een onafhankelijk adviseur zoals een ecologisch adviesbureau. Als er sprake is van een concreet project of activiteit met een onderliggende (ecologische) toetsing kan de OD NHN uitsluitsel geven over de Wet natuurbescherming. Indien nodig zal er op dat moment een (voor)overleg plaatsvinden.
Ja, per 1 januari 2020 bent u bij bepaalde aanvragen leges verschuldigd. Voor het melden van een kap bent u geen leges verschuldigd. Voor het aanvragen van een ontheffing voor de wachtverplichting of een uitstel of compensatie voor de herplantplicht ben u wel leges verschuldigd. Meer informatie en de tarieven zijn te vinden op deze webpagina van de provincie Noord-Holland
De gemeente is het bevoegd gezag wanneer gebiedsbescherming, soortenbescherming of houtopstanden onderdeel zijn van de omgevingsvergunning Wabo. Hierdoor kan de gemeente er dus voor kiezen om de door de initiatiefnemer aangeleverde ecologische onderbouwing zelf te toetsen en zich hierover een oordeel te vormen. Als een handhavingsverzoek wordt ingediend, is de gemeente verantwoordelijk voor de afhandeling. Voor de procedure binnen de omgevingsvergunning Wabo is door het ministerie een routeplanner opgesteld. Deze is te raadplegen op deze website van natuura 2000.
De routeplanner stelt het volgende:
“Indien het onderdeel ‘Handelingen met gevolgen voor beschermde dier- of plantensoorten of beschermde natuurgebieden’ is aangevinkt en de vergunningsaanvraag is volledig, dan legt de gemeente de aanvraag voor aan het bevoegd gezag voor de natuurtoets (provincie of het ministerie van Economische Zaken). Het is aan het bevoegd gezag om de natuurtoets uit te voeren en naar aanleiding daarvan al dan niet een Verklaring van geen bedenkingen (Vvgb) af te geven.”
“Geeft de initiatiefnemer onvoldoende informatie, dan kan de gemeente de aanvraag niet in behandeling nemen. Bij deze toets op volledigheid kan de gemeente advies vragen bij het bevoegd gezag voor de natuurtoets.”
Ja, het is mogelijk dat u te maken krijgt met de Wet natuurbescherming.
Als het evenement effect kan hebben op een door de Wet natuurbescherming beschermd gebied, dan moeten eventuele gevolgen van het evenement worden getoetst aan de instandhoudingsdoelstellingen van dat gebied. Informatie daarover vindt u op deze pagina van natura 2000.
Beschermde plant- en diersoorten
Het is ook mogelijk dat uw activiteiten leiden tot beschadiging of verstoring van beschermde planten- en diersoorten, waardoor de Wet natuurbescherming wordt overtreden. Het is belangrijk om te weten dat de Wet natuurbescherming geen mogelijkheden biedt om ontheffing te verkrijgen van verbodsbepalingen indien het gaat om een evenement. Een evenement (concert, feest, vuurwerk, sport, obstacle run, etc.) behoort niet tot de in de Wet natuurbescherming opgenomen belangen, waarvoor een ontheffing kan worden afgegeven.
U moet bij het organiseren van een evenement een deskundig ecologisch onderzoek of quickscan soorten laten uitvoeren. Als uit die onderzoeken blijkt dat beschermde soorten in het geding zijn, is het zaak dat evenement zó in te richten dat de beschadiging en/of verstoring “tot nul” wordt beperkt (gemitigeerd). Voor vogels geldt dat verstoring niet is verboden als de verstoring geen grote invloed heeft op de staat van instandhouding van de desbetreffende vogelsoort (artikel 3.1 lid 4 en lid 5). Als initiatiefnemer moet u dan ook een overtreding van de verbodsbepaling voorkomen door aantoonbaar te voldoen aan de zorgplichtvereisten en daarbij alle maatregelen treffen die vóórkomen dat de staat van instandhouding van de soort wordt aangetast.
Gedeputeerde Staten van de provincie waarin het project plaatsvindt, vraagt instemming aan andere provincies indien dat project provinciegrensoverschrijdende effecten veroorzaakt.
De gemeente ontvangt een afschrift van de ontvangstbevestiging van de melding kap houtopstanden die bij de OD NHN is ingediend. Binnen één maand kan een reactie op deze melding worden ingediend bij de OD NHN via postbus@odnhn.nl. Kapmeldingen worden niet gepubliceerd. Ook is er geen bezwaar mogelijk tegen een kapmelding.
Die wachtverplichting is bedoeld om het bevoegd gezag de tijd te geven om de kap te controleren en eventueel een kapverbod te kunnen instellen.
Op onze website vindt u op deze pagina over bomenkap checklist waaruit blijkt of u een melding moet doen. U moet ook melden als het om een situatie gaat welke al goedgekeurd is in het bestemmingsplan.
Ja, dat zou wel kunnen. Alleen als de houtopstand een oppervlakte grond beslaat van tien are of meer, of bestaat uit een rijbeplanting die meer dan twintig bomen omvat, gerekend over het totaal aantal rijen. Let wel binnen een rij van 20 bomen kan de kap van 1 of 2 bomen al meldingplichtig zijn.
Dunnen is het vellen van bomen als bosbouwkundige ingreep om de groei van andere bomen te bevorderen. Ook het kappen van verjongingsgaten valt onder dit begrip, als het vellen van de bomen bedoeld is om verjongingsgaten te creëren. Deze mogen niet groter zijn dan 3 maal de boomhoogte. Daarbij geldt een maximum van 0,25 hectare. De gezamenlijk oppervlakte mag niet meer beslaan dan 10 procent van het betreffende bosperceel. Het kappen van deze verjongingsgaten mag maximaal 1 keer per 4 jaar gebeuren.
Verjongingsgaten zijn een vorm van dunning. Het zijn gaten die in een bos/houtopstand worden gekapt, zodat de zon de bosbodem kan bereiken waardoor zaailingen de kans krijgen zich te ontwikkelen tot volwassen boom. Zo ontstaat er een bos met variatie in o.a. leeftijd.
Vellen is hetzelfde als kappen, het verwijderen of neerhalen van bomen.
Hakhout is hout dat gekapt wordt van bomen en struiken voor gebruik. De boom wordt daarbij niet helemaal gekapt, maar tot net boven de stambasis. De meeste loofbomen lopen weer uit, wanneer ze tot vlak bij de grond worden afgezaagd. Op de stobbe (boomstronk) ontstaan dan weer nieuwe stammen. Hakhout is een vorm van houtopstand en daarmee een vorm van bosbeheer.
Wanneer de te kappen houtopstand iun hoeveelheid en kwaliteit ergens anders wordt vervangen. Dus op de ene plek verdwijnt er een bepaalde oppervlakte bos van een bepaalde type en kwaliteit, maar op een andere locatie wordt deze oppervlakte aan bos opnieuw gepland. Deze moet wel in verhouding staan met de de gekapte bomen, qua type/kwaliteit. Alleen dan is er sprake van compensatie.
Niet noodzakelijk. Compensatie mag overal. Ccompensatie binnen Noord-Holland heeft de voorkeur, maar ook elders is dit mogelijk.
De bebouwde kommen worden door de gemeente zelf bepaald. Maar er kan een verschil zijn tussen bebouwde kom Boswet en bebouwde kom Wegenwet.
De Wegenwet, de Wet natuurbescherming (hoofdstuk 4) en de Wegenverkeerswet.
Ja, de gemeente stelt zelf de bebouwde kom houtopstanden Wet natuurbescherming vast.
Nee, dat is geen plicht, maar wel een uitdrukkelijke wens. Dus graag doorgeven aan de OD NHN via postbus@odnhn.nl.