Omgevingswet natuur
Een aanvraag indienen kan via het Omgevingsloket: Home - Omgevingsloket (overheid.nl)
Bescherming van natuurgebieden
Gaat u activiteiten uitvoeren waarbij er effecten zijn op een Natura 2000-gebied? Dan vraagt u een vergunning aan voor een ‘Natura 2000-activiteit’. Ook stikstof valt hieronder.
Vergunning aanvragen of melding doen
Om een vergunning aan te vragen moet er in het aanvraagformulier heel specifiek gezocht worden. Voor een project dat effect heeft op Natura 2000-gebieden, moet gezocht worden op:
- Natuur
- Natura
- Natura 2000
Stikstof valt onder een Natura 2000-activiteit. Zoeken op de term ‘stikstof’ levert niet de juiste activiteit op.
Vergunningcheck
U kunt via het Omgevingsloket ook een vergunningcheck doen: https://omgevingswet.overheid.nl/checken. Bij de vergunningcheck moeten de werkzaamheden worden ingevuld, bijv. ‘Kabel of leiding leggen’.
Bescherming dier- en plantsoorten
Gaat u activiteiten uitvoeren waarbij er effecten zijn op beschermde dieren of planten? Dan vraagt u een vergunning aan voor een ‘Flora- en Fauna-activiteit’. Ook beheer en schadebestrijding valt hieronder.
Vergunning aanvragen of melding doen
Om een vergunning aan te vragen moet er in het aanvraagformulier heel specifiek gezocht worden. Voor een project dat effect heeft op beschermde soorten, moet de aanvrager zoeken op:
- Flora- en Fauna- activiteit
- Flora
- Fauna
Zoeken op de term ‘natuur’ levert niet de juiste activiteit op.
Vergunningcheck
U kunt via het Omgevingsloket ook een vergunningcheck doen: https://omgevingswet.overheid.nl/checken. Bij de vergunningcheck moeten de werkzaamheden worden ingevuld. Bijv. ‘slopen’.
In principe iedereen; particulieren, bedrijven en overige organisaties. Wij raden wel aan om dit in samenspraak met een ecologisch deskundige te doen, of dat zelfs door een ecologisch deskundige te laten doen.
Het is mogelijk om voorafgaand aan een aanvraag uw project te bespreken. Als u kleine gerichte vragen heeft, kan dat telefonisch of per mail. Wilt u uw project als geheel bespreken of verwacht u moeilijkheden, dan kunt u een vooroverleg aanvragen. U kunt daarvoor het omgevingsloket gebruiken en kiezen voor ‘conceptverzoek’ of u kunt op onze website dit aanvraagformulier omgevingsoverleg gebruiken.
Tijdens een vooroverleg kijken we mee met de stukken en geven onze bevindingen door. U kunt dan mogelijk de informatie op voorhand zo compleet mogelijk maken, waardoor wij bij de definitieve aanvraag minder vragen hebben. Dat kan de tijd korter maken, die wij nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen. In een vooroverleg kan ook duidelijk worden dat wij denken dat het niet mogelijk is om een vergunning af te geven voor het project.
OD NHN heeft slechts een toetsende rol; wij denken mee maar geven geen ecologische adviezen en stellen geen ecologische rapporten op. Dat past niet bij de rol van de OD NHN, wij willen voorkomen dat wij ons eigen werk keuren.
Voor ecologisch advies en het opstellen van rapporten kunt u zich richten tot ecologische adviesbureaus. Deze kunt u onder andere vinden bij de brancheorganisatie Netwerk Groene Bureaus (www.netwerkgroenebureas.nl/ledenlijst).
Onder de Omgevingswet worden er omgevingstafels georganiseerd. Vergunningverleners en adviseurs sluiten alleen aan na overleg met de gemeente. Omgevingstafels worden voornamelijk door gemeenten georganiseerd. OD NHN zal daarvan in de meeste gevallen niet de organisator zijn.
Per 1 januari 2020 bent u bij bepaalde aanvragen leges verschuldigd. De provincie Noord-Holland stelt de legesverordening met de bijbehorende legestabel op. De bedragen zijn afhankelijk van het type aanvraag. Er geldt in veel gevallen een lager tarief voor particulieren. Meer informatie en de tarieven zijn te vinden op deze pagina van de provincie Noord-Holland.
Voor vragen over de leges kunt u zich richten tot de provincie Noord-Holland.
Is de gemeente het bevoegd gezag en geeft de OD NHN een advies met instemming af? Dan stuurt OD NHN een legesbrief naar de gemeente. De gemeente kan deze kosten doorberekenen aan de aanvrager.