Langere doorlooptijd asbestsloopmeldingen

Wanneer u asbest wilt laten verwijderen, moet u dit eerst melden bij de OD NHN. Door problemen in het recent ingevoerde Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dat voor uitwisseling van gegevens tussen gemeenten en de OD NHN zorgt, duurt de verwerking van deze meldingen alleen langer dan gebruikelijk. Hoewel we de meldingen nog steeds binnen vier weken afhandelen, lopen we nu vaker tegen de uiterste afhandelingsdatum aan. 

Asbestsloop is een gecombineerde activiteit, bestaande uit ‘sloop’ en ‘asbestsanering’. De eerste activiteit valt onder de bevoegdheid van de gemeente, terwijl asbestsanering door de omgevingsdienst beoordeeld en afgehandeld wordt. Naast de problemen in het DSO is het ook nog zoeken in de wederzijdse advisering. Dit probleem speelt op landelijk niveau en er is nog niet direct een oplossing voor. 

Bovendien hebben we met de inwerkingtreding van de Omgevingswet er meer werkzaamheden bij gekregen: alle bedrijfsmatige asbestsloop behoort nu tot onze basistaken behoort. We hebben op dit moment nog niet alle benodigde versterkingen om dit goed op te tuigen, maar we zijn hier druk mee bezig. Dit zorgt er ook voor dat we wat later reageren dan voorheen.

Voor initiatiefnemers en uitvoerders geldt dus dat zij er verstandig aan doen om ruim op tijd hun aanvraag bij ons in te dienen. Spoedklussen hebben bij ons in het verleden wel voorrang gekregen, maar dit is nu helaas nu tijdelijk niet meer mogelijk. We begrijpen dat dit vervelend is, maar vragen hiervoor uw begrip zodat we iedereen tijdig kunnen helpen.