Zwemseizoen 2023 in open water 1 mei gestart!

Maandag 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater! Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn 151 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.
 Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland! Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het blauwe informatiebord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat.

Locatie Sloterstrand en Zwemsteiger Nieuwe Meer
Ten opzichte van 2022 is de locatie Sloterstrand in Amsterdam van de lijst afgevoerd en is Zwemsteiger Nieuwe Meer in Amsterdam toegevoegd. Het Sloterstrand is van de lijst gehaald, omdat het kwaliteitsoordeel voor deze locatie voor het vijfde jaar op rij slecht is.

Gezondheidsrisico’s
Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken. Dat doen we in opdracht van de provincie Noord-Holland. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl.

Zo veilig mogelijk zwemmen
Zwem uitsluitend bij officiële zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties vind je op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland.
Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.

Meer informatie
Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op zwemwater.nl. U kunt hiervan ook de apps downloaden via de App Store (voor iOS) of de Playstore (voor Android). Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH.