Zwemseizoen open water 1 mei weer gestart!

Woensdag 1 mei is het het zwemseizoen 2024 voor zwemmen in oppervlaktewater gestart! Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.
 Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland! Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het blauwe informatiebord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat.

Gezondheidsrisico’s
Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken. Dat doen we in opdracht van de provincie Noord-Holland. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl.

Zo veilig mogelijk zwemmen
Zwem uitsluitend bij officiële zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties vind je op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Noord-Holland.
Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.

Meer informatie
Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op zwemwater.nl. U kunt hiervan ook de apps downloaden via de App Store (voor iOS) of de Playstore (voor Android). Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via X: @ZwemwaterNH.