Ongewoon voorval en incidentregistratie
Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die afwijkt van het normale verloop van een activiteit (bijvoorbeeld een storing, ongeluk of calamiteit), waardoor grote nadelige gevolgen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: (bijna) verdrinking, ernstig letsel maar ook een tand door de lip of een schaafwond)
Het bevoegd gezag moet direct geïnformeerd worden over een ongewoon voorval. Het enkel registreren van ongewone voorvallen in de eigen administratie is niet voldoende.
Direct houdt in dat zodra vastgesteld is dat er sprake is van een ongewoon voorval, het bevoegd gezag (provincie en/of omgevingsdienst) meteen moet worden geïnformeerd; vertraging is gezien de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van de gebruikers niet wenselijk. Dat is de reden dat het informeren vormvrij is: kiezen voor een brief per post als er ook gebeld en/of gemaild kan worden ligt daarom niet voor de hand.
Een ongewoon voorval in en rond een badwaterbassin is te definiëren als een gebeurtenis, ongeacht de oorzaak daarvan, die afwijkt van het normale verloop van de activiteit zwemmen en baden, zoals een storing, ongeluk, calamiteit, waardoor significante nadelige gevolgen voor de hygiëne, veiligheid of gezondheid ontstaan of dreigen te ontstaan voor de zwemmers.
Binnen een badinrichting kunnen verschillende incidenten en calamiteiten plaatsvinden. Voorbeelden van ongewone voorvallen bij het gelegenheid bieden tot zwemmen of baden zijn (bijna-)verdrinking, het oplopen van ernstig gezondheidsklachten of ernstig letsel met mogelijk oproep van arts of ambulance.
De volgende voorbeelden en beschrijvingen van situaties worden ook gezien als ongewoon voorval.
• Incidenten met vastzuigen of beknelling aan aanzuigopeningen in bassins;
• Calamiteiten met gevaarlijke/giftige stoffen of ontstaan van chloorgas;
• Ernstige overdosering van chemicaliën in het water;
• Ernstige afwijkingen van normen kwaliteit bassinwater;
• Brand of ernstig wateroverlast;
• Langdurige stroomuitval of uitval van (delen van) de technische installatie;
• Calamiteiten zoals overval, bommelding, seksuele intimidatie en geweld;
• Groot aantal meldingen of klachten van bezoekers, huisarts of GGD of andere signalen die duiden op een onveilige situatie of bijvoorbeeld infecties of andere aandoeningen op hygiënisch vlak;
• Geheel of gedeeltelijke ontruiming van de accommodatie, ook preventief.
Het is daarbij belangrijk om goed te kijken naar de nuances. Alleen voorvallen die grote, onomkeerbare gevolgen hebben, of hadden kunnen hebben, moeten als een ongewoon voorval gemeld worden. Het gaat hier nadrukkelijk niet om elke schram, blauwe teen of gekneusde vinger. Als een ongeval of letsel alleen en goed op te vangen is door het zwembadpersoneel en bijvoorbeeld afgedaan kan worden met een eigen EHBO-doos, wordt het voorval alleen op de eigen incidentenregistratie gezet.
Ook een simpele kortdurende storing in de machinekamer zonder verdere gevolgen hoeft niet gemeld te worden.
Wij raden aan om bij twijfel het voorval altijd te melden.
U kunt een ongewoon voorval melden door telefonisch contact met ons op te nemen of een melding te doen via dit websiteformulier. Ook kunt u dit via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) doorgeven.